Third place

Educatie Project
Gepubliceerd op 03 oktober 2023

Hoe maak je van jouw bibliotheek een plek die mensen, kennis en organisaties verbindt rondom actuele maatschappelijke thema’s? Het concept ‘third place’ kan het antwoord zijn. Samen met bibliotheken werken we het concept verder uit en ontdekken we belangrijke bouwstenen om het tot een succes te maken.

Een third place is een plek waar je, naast woning en werkplek, komt om te ontspannen, zoals ook in een park of een café. Een bibliotheek die nieuwsgierig maakt, in een gebouw dat uitnodigt, waar mensen werken die gastvrij en deskundig zijn. Waar je naar toe komt om je te ontwikkelen, om te ontdekken, ontspannen en ontmoeten. Waar het net zo gewoon is om kennis en informatie te halen, als om het zelf met anderen te delen. Een kennis- en informatiehuis, dat gericht bijdraagt aan de informele lees- en leercultuur in de stad.

Bouwstenen

Een third place bestaat uit in ieder geval 7 bouwstenen: strategie, medewerkers, samenwerking, locatie, communicatie, aanbod en techniek.

Voorbeelden van een succesvolle third place

  • Een voorbeeld van een goedwerkende third place is de LocHal in Tilburg. Van oude treinwerkplaats naar bibliotheek, maakplaats, podium… en prachtig vormgegeven. Met textiel kan de ruimte steeds weer anders ingericht en gebruikt worden.
  • Een ander voorbeeld is Forum in Groningen. Vormgeven rondom een centraal roltrappenhuis heeft elke verdieping een andere bestemming: expositie, bibliotheek, café. Alles met elkaar verbonden en in relatie tot elkaar. Dat geeft een ander gevoel dan een eclectische verzameling.
  • Ook De Boekenberg in Spijkenisse is vormgeven ten behoeve van de functie. Een gigantische glazen piramide, waar je kunt ontdekken, ontwikkelen, ontspannen en ontmoeten. In een ruimte die al die functies ondersteunt.

Alles over third place

Programmering
Publicatie

Handleiding 'Debatten organiseren in de bibliotheek'