Toolkit Duurzaamheid in de bedrijfsvoering van de bibliotheek

Toolkit Strategie en beleid
Gepubliceerd op 02 april 2023

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van veel gemeentes en provincies. Ook bibliotheken kunnen actief bijdragen aan een duurzamere maatschappij. Lees hier je hoe je aan de slag kan om de bedrijfsvoering van jouw bibliotheek (verder) te verduurzamen.

Waarom aan de slag met bedrijfsvoering verduurzamen?

Bibliotheken hebben veel op hun bord. Waarom zou je aan de slag gaan met de verduurzaming van je gebouw en bedrijfsvoering?

Marco Ouwerkerk, adviseur van Green Leisure Groep, geeft de belangrijkste argumenten:

 1. Bibliotheken hebben overheden als opdrachtgevers en die vragen alle organisaties in Nederland om een rol in de transitie te pakken, ook bibliotheken. Is het niet vandaag, dan is het morgen.
 2. Nederland moet circulair zijn in 2050, dat bereiken we alleen als iedereen meedoet, ook de bibliotheken.
 3. Steeds concretere wet- en regelgeving rondom bijvoorbeeld energiebesparing, CO2-reductie en afval krijgt vorm.
 4. Door dit actief tegemoet te treden worden de bibliotheken niet onverwacht overvallen. Er zijn en komen vanuit de overheid financiële regelingen beschikbaar om verduurzaming te stimuleren. Dat biedt ruimte voor nieuwe en interessante innovaties en ontwikkelingen.
 5. Niet verduurzamen heeft op (korte) termijn wellicht negatieve impact op het imago van bibliotheken.
 6. Bibliotheken hebben een groot bereik en netwerk en kunnen een prominente (regionale) rol spelen in het realiseren van verduurzaming.

Michael van der Meer, Circulaire Economie Versneller bij PHI Factory:

In deze video legt Michael uit welke eerste stappen kunnen bibliotheken zetten in de richting van een duurzame bedrijfsvoering, en waarom dat belangrijk is.

Michael van der Meer van PHI Factory legt uit waarom verduurzaming belangrijk is voor de bibliotheek

Dit zijn de 9 aandachtspunten voor een duurzame bedrijfsvoering

 1. Implementeer energiebesparende maatregelen: denk hierbij aan LED verlichting, uitzetten van elektronische apparaten, sensoren op de verlichting. Lees de 9 tips
 2. Stap over naar groene stroom en groen gas: dit levert direct een grote milieuwinst op. Waar grijze stroom een emissiefactor van 0,649 kg CO2 per kWh heeft is dit voor groene stroom vrijwel niks tot zelfs 0,000 kg CO2 per kWh30. Kies daarbij voor een echt duurzame leverancier.
 3. Neem duurzaamheid mee als eis bij inkoop.
 4. Faciliteer afvalscheiding en zorg ook dat stromen gescheiden worden verwerkt door de afvalverwerker.
 5. Geef de voorkeur aan biologisch afbreekbare en duurzame schoonmaakmiddelen.
 6. Gebruik een slimme inrichting: hierdoor kunnen gedeeltes apart verwarmd worden en kan er zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van natuurlijk licht.
 7. Gebruik waterbesparende kranen en spoelsystemen voor de toiletten.
 8. Duurzame mobiliteit: hoe komen werknemers naar de bibliotheek? Faciliteer duurzame alternatieven.
 9. Ga voor een Duurzaam Gastvrij-certificaat.
Praktijkvoorbeeld Bedrijfsvoering verduurzaming

Praktijkvoorbeeld Bedrijfsvoering verduurzaming

De Boekenberg was een van de eerste bibliotheken in Nederland die aan de slag is gegaan met het proces van een Duurzaam Gastvrij certificering. Olga van Reede vertelt hoe zij besloten dat het tijd was om te verduurzamen en wat de aanleiding was.

Energie besparen: waar begin je?

Het kan je niet ontgaan zijn: Nederland zit midden in de energietransitie. Overal zetten we stappen om het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk te beperken en over te stappen op hernieuwbare energie, uit bijvoorbeeld wind of zon. Ook in het besparen van energie via bijvoorbeeld zuinige apparatuur of isolatie van het gebouw is veel winst te behalen. In samenwerking met PHI Factory hebben we een aantal stappen en bijhorende maatregelen en hulpmiddelen op een rijtje gezet.

Link naar blog Bekijk de 9 tips om energie te besparen?

Nynke van Hussen, Circulaire Economie Versneller bij PHI Factory, legt in de onderstaande video uit wat de energietransitie betekent en waarom het belangrijk is dat we afstappen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Welke rol kunnen bibliotheken pakken in de energietransitie? In zes stappen legt Nynke uit hoe je je energieverbruik in kaart kunt brengen en hier – samen met de eigenaar van het bibliotheekpand – stap voor stap verandering in kunt realiseren.

Nynke van Hussen, Circulaire Economie Versneller bij PHI Factory legt uit wat de energietransitie betekent