3 ideeën voor de Media Ukkie Dagen

3 ideeën voor de Media Ukkie Dagen

De Media Ukkie Dagen is een landelijke campagne die jaarlijks wordt georganiseerd door Mediawijzer.net, een Nederlands netwerk voor mediawijsheid, aangestuurd door vijf organisaties en met meer dan 1.200 betrokken partners. Speciaal voor de Media Ukkie Dagen hebben we drie tips voor leuke activiteiten die je kunt organiseren in de bibliotheek, dus lees snel verder!

De campagne richt zich op kinderen van 0 t/m 6 jaar, professionele opvoeders en de ouders om hen bewust te maken van kennis die er is over mediaopvoeding. Ook biedt het concrete handvatten om thuis, op school of in de bibliotheek aan de slag te gaan met mediaopvoeding.

Als organisatie kun je zelf een activiteit organiseren tijdens de Media Ukkie Dagen en deze aanmelden bij de organisatie. Het kan een activiteit zijn voor kinderen zelf, maar ook voor ouders, pedagogisch medewerkers of leerkrachten.

Voorlezen + augmented reality

Voor kinderen en hun (groot)ouders

Voorlezen is natuurlijk een gegarandeerd succes en voor de Media Ukkie Dagen is het gaaf om dit te combineren met augmented reality (AR). AR betekent toegevoegde realiteit en is een beeld van de werkelijkheid waar digitale beelden aan toe worden gevoegd. Iedereen die wel eens Pokemon Gó heeft gespeeld, heeft dit al ervaren. Je ziet door je tablet of smartphone de omgeving om je heen en ‘eroverheen’ zit een digitale laag, bijvoorbeeld een Pokémon die je kunt vangen, of zoals bij de Ikea app Place meubels die je kunt plaatsen in je kamer.

Bij kinderen (en bij ouders trouwens ook) geeft AR een soort magisch gevoel. Je ziet iets verschijnen en tot leven komen door je telefoon of tablet dat er in het echt niet is. En wat hier nou zo leuk aan is voor de kleintjes, is dat je dit perfect kan combineren met voorlezen! Hieronder twee manieren om dit te doen:

De Avonturen van Max

De Avonturen van Max is een boek dat je kunt lezen in combinatie met de bijbehorende AR-app ARmazing. Het boek gaat over Max: hij is net verhuisd en is tijdens de verhuizing zijn doos met knuffels kwijtgeraakt. Hij gaat op zoek en komt tijdens zijn avontuur van alles tegen. Met de bijbehorende app kun je de illustraties in het boek tot leven laten komen. Het boek kun je bestellen via deze site en de bijbehorende app kun je gratis downloaden. Het boek is voor kinderen vanaf 4 jaar.

Foto van deavonturenvanmax.nl

1. AR kleurplaten bij een boek

Je kunt voorlezen ook combineren met een creatieve activiteit. Met het gebruik van AR kun je speciale kleurplaten tot leven laten komen. Er zijn verschillende apps beschikbaar, maar een die wij aanraden is Quiver. Deze app is gratis en via de website download je kleurplaten om te gebruiken. Niet alle kleurplaten zijn gratis, maar veel wel. Er is altijd wel een kleurplaat die past bij het boek dat je voorleest.

Hoe werkt dit?
Je kiest op de website een kleurplaat die je wilt gebruiken. Deze download je en print je. Vervolgens kan een kind de kleurplaat lekker inkleuren met potloden of stiften. Wanneer de kleurplaat af is, start je de app op. In de app scan je de kleurplaat en deze herkent de vormen en zet deze om naar AR. Op je telefoon of tablet zie je de kleurplaat tot leven komen. Als je bijvoorbeeld een kleurplaat hebt van een vliegtuig, stijgt het vliegtuig op, een kleurplaat van een dier beweegt heen en weer en een kleurplaat van een trein rijdt misschien wel weg. Het leuke aan deze activiteit is dat biebmedewerkers de app kunnen demonstreren, waarna de ouders het zelf thuis kunnen doen met hun kinderen.

Quiver is beschikbaar voor Apple en Android. Let op: je kunt de app alleen gebruiken met de kleurplaten van hun website. Voor andere kleurplaten werkt dit niet.

Foto van quivervision.com

2. Robotspeelmiddag voor ouders en kinderen

Een robotspeelmiddag is een gegarandeerd succes in de bibliotheek (een robotspeelochtend trouwens ook, hoor). Doordat ouders samen met hun kinderen aan de slag gaan, krijg je beide doelgroepen in de bibliotheek. Hierdoor kunnen ouders direct in de praktijk ervaren wat er allemaal beschikbaar is, kunnen ze hun vragen over mediaopvoeding stellen en hebben de kinderen ook nog eens een leuke middag.

Wellicht heb je al van alles staan in de bibliotheek om een robotspeelmiddag te organiseren. Maar mocht je nog wat inspiratie kunnen gebruiken, delen wij graag deze drie robotactiviteiten:

Cubetto

Cubetto is een simpel programmeerbaar robotje voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar. Je hebt voor deze robot geen app nodig, je bestuurt hem door het plaatsen van fysieke blokjes in een bord. Hiermee kun je hem van de ene plek naar de andere laten rijden. Cubetto wordt geleverd met een plattegrond en een verhalenboek. Er zijn verschillende plattegronden, bijvoorbeeld van een stad, de ruimte of van historisch Egypte. Hierdoor is de activiteit makkelijk te koppelen aan een thema of boek. In de basisset zitten basisprogrammeerblokjes. Je kunt dit uitbreiden met extra programmeerblokken. Je kunt de Cubetto o.a. hier bestellen voor € 230,00. Met deze prijs is het niet de goedkoopste robot op de markt, maar wel een van de weinige voor hele jonge kinderen en hij is super kids-proof.

Foto van primotoys.com

Botley

Botley is een programmeerbaar robotje voor iets oudere kinderen; van 5 – 9 jaar. Ook de Botley werkt zonder app. Dit schattige robotje komt met codeerkaarten, verwijderbare robotarmen, obstakelsets en grondplaten. Als kinderen et Botley aan de slag gaan, voelt het echt als spelen en zullen ze dingen leren zonder dat ze dit doorhebben. Je hebt ook extra uitbereidingssets met accessoires zoals hamers, ballen en dominostenen. De basisset kost € 89,00. 

Programmeermatten

Als je aan de slag wil met programmeertaal met jonge kinderen, hoeft dat niet direct digitaal te zijn. Je kunt ook de basisbeginselen van het programmeren op een spelende manier ontdekken door bijvoorbeeld deze programmeermatten van Let’s Go Code! te gebruiken. Met deze matten maak je een parcours waarop kinderen opdrachten uitvoeren. Een van de kinderen ‘programmeert’ de ander om het parcours af te leggen. De set matten kost € 39,50.

Foto van webshop.ictleskisten.nl

3. Media-ukkie-café met de mediadiamant

Veel ouders hebben vragen over mediaopvoeding; hoe lang mag mijn kind per dag bezig zijn op de tablet? Welke apps zijn wel en niet geschikt? Deze en nog vele andere vragen spelen bij ouders met (jonge) kinderen. Je kunt hen hierbij helpen door bijvoorbeeld een media-ukkie-café te organiseren. Je kunt ouders uitnodigen om in een informele setting, met een kopje koffie, hun vragen te komen stellen.

Als je zo’n café (of bijeenkomst in een andere vorm) organiseert, is het handig om daar wat tools bij te gebruiken. Hiervoor is de MediaDiamant een uitkomst. De MediaDiamant is een wegwijzer met tips over mediaopvoeding, ontwikkeld door mediawijzer.net. Aan de hand van de MediaDiamant kun je met ouders of andere opvoeders het gesprek aangaan.

De basis van de MediaDiamant is een knipvel waarmee je een diamant maakt door te knippen, vouwen en plakken. Op de zijdes van de diamant staan verschillende pijlers van mediaopvoeding waar je over kunt praten. Namelijk: het hebben van plezier, het maken van goede afspraken over veiligheid, het kiezen van goede inhoud, het samen met media bezig zijn en het vinden van een goede balans. Bij elke zijde hoort informatie en er zijntips per leeftijdscategorie. De diamant helpt om met ouders het gesprek aan te gaan en de verschillende aspecten aan bod te laten komen. Je kunt de diamant kant en klaar op tafel zetten en gebruiken of de ouders eerst zelf de diamant laten maken, eventueel samen met hun kinderen.

Voor meer informatie over het gebruik van de MediaDiamant als professional kun je hier kijken.

Wil je meer informatie voor de ouders, kijk dan hier.

Foto: mediawijsheid.nl

Wil je meer weten over de Media Ukkie Dagen? Kijk dan op www.mediaukkiedagen.nl. Je kunt hier zien welke activiteiten er worden georganiseerd in het hele land. Ook staat er een hele handige toolkit op waarmee je direct aan de slag kan.

We hopen dat jullie allemaal meedoen aan deze leuke dagen! Mocht je een idee aan ons voor willen leggen of heb je hulp nodig bij het organiseren van jouw activiteit, schroom niet om contact met ons op te nemen!

Groeten Britt, bvteijlingen@probiblio.nl.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Britt van Teijlingen