Communicatietoolkit Nationale Voorleesdagen 2020

Van 22 januari tot en met 1 februari 2020 vinden De Nationale Voorleesdagen plaats! Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Tijdens de campagneperiode zijn er in het hele land voorleesactiviteiten, ook in de bibliotheek. Maak gebruik van ons inspiratiedocument bij het opzetten van activiteiten rondom de Prentboek TopTien 2020. Of benut de teksten en afbeeldingen in onze communicatietoolkit voor jouw lokale communicatie.

De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen en het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Ook een beter begrip van de wereld om je heen en het aanhalen van de band tussen (groot)ouder en kind is een belangrijk voordeel van voorlezen. De campagne richt zich op ouders van kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar en het ‘kernkind’ is het kind van drie jaar, dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt.

Ieder jaar selecteert een comité van Jeugdbibliothecarissen de Prentenboek TopTien. Het allerbeste prentenboek wordt door hen verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Ter gelegenheid van De Nationale Voorleesdagen wordt daarvan een speciale uitgave gemaakt: de mini-editie met voorleesknuffeltje. Meer informatie vind je op www.nationalevoorleesdagen.nl.

In onze toolkit vind je kant en klare content voor verschillende communicatie-uitingen. Met behulp van een praktisch communicatieplan bepaal je zelf hoe je deze het beste kunnen inzetten voor jouw bibliotheek. Het inspiratiedocument 'Voorlezen, kijken, luisteren & spelen met de Prentenboek TopTien 2020' bevat handige tips en ideeën over interactief voorlezen en activiteiten rondom de geselecteerde prentenboeken. Meer informatie over de totstandkoming van dit document lees je in ons nieuwsbericht

Inspiratiedocument Prentenboek TopTien 2020

Gebruik het document als basis voor bibliotheekactiviteiten, of deel het met pedagogisch medewerkers en kleuterleerkrachten. 

Communicatieplan

Persbericht

Voorbeeld van persberichten voor de perslijst van jouw bibliotheek.

Website

Voorbeeldteksten voor plaatsing op jouw website over de campagne bij de bibliotheek.

Advertenties

Gebruik deze advertenties tijdens de campagne binnen eigen, lokale of regionale media.

Nieuwsbrieven

Besteed aandacht aan de campagne in nieuwsbrieven naar leden en niet-leden.

Social media

Voorbeelden voor social mediateksten en afbeeldingen voor de campagne.

Banners

Download onze vrolijke banners in verschillende formaten voor bij bovenstaande teksten.